Tradicions

warning: Creating default object from empty value in /var/www/vhost/ametllademerola.cat/home/html/modules/taxonomy/taxonomy.pages.inc on line 34.

El ball de nans

Sembla molt probable que els seus orígens es remuntin a la celebració de la Patum a l’Ametlla de Merola que es va fer durant uns anys en el segle passat a semblança i imitació a la que es feia a Berga per la presència d’una família de Berga a la colònia. Uns anys més tard es deixà de fer, però d’ella encara se’n conserven els quatre nans.
Documentalment, els quatre nans es troben ressenyats en un article signat per Mn. G. Vila a la revisa “La Veu de Montserrat”, de l’any 1899.

El Ball de Cascabells

Els balls de cascavells són manifestacions folklòriques de la Catalunya Interior. Reben el nom del camal (calçó ple de cascavells o picarols) que porten els dansaires a les cames i que fan un so característic en les voltes i en els salts. Els balladors són únicament homes tot i que altres indrets també ballen les dones.

La Festa Major

Fins a la inauguració oficial de l’església, la Festa Major es celebrava el dia 15 d’agost, però posada sota patrocini de Sant Mateu començà a celebrar-se el dia 21 de setembre, fos quin fos el dia de la setmana en què s’esqueia. Més tard, la traslladaren al diumenge més proper a la festivitat del sant.

El Teatre

Les representacions d’obres de teatre i la seva afecció van fer néixer els Pastorets a l’Ametlla de Merola però avui en dia encara podem gaudir de l’escenificació d’obres teatrals fora dels Pastorets i que es solen portar a terme per Sant Jordi i per la Festa Major com un acte més de les festes.

Arribada dels reis

Es té constància de l’inici d’aquesta festa pels volts de l’any 1881 on els reis de l’Orient arribaren a l’Ametlla de Merola el dia de la vigília al vespre.

Festa de l'arbre

En aquests darrers anys, dins els mesos de febrer i març, es convida a tots els veïns de l’Ametlla de Merola a arranjar el jardins i zones verdes del seu entorn i voltants. Les activitats i tasques es proposen des de la junta de l’Associació de Veïns i es realitzen conjuntament entre veïns i els encarregats de jardineria.

Un cop s’acaben la majoria de tasques programades es sol finalitzar la festa amb un arròs on participen tots els veïns de l’Ametlla com a celebració i premi dels treballs realitzats.

Fira de Sant Jordi

Fira de Sant Jordi a la Plaça de l'esglèsia

Aquesta festa comença a celebrar-se pels volts de l’any 65 i fou iniciativa de l’Agrupament Escolta, que escolliren el diumenge més proper al del 23 d’abril. Actualment se’n fa càrrec l’Associació Cultural Esplai.

Pasqua i Caramelles

Pasqua i CaramellesCaramelles 2002

La celebració de la Pasqua sense les Caramelles és poc usual a l’Ametlla de Merola ja que és una de les manifestacions més tradicionals i es pot dir que, més o menys bé i amb més o menys participació, no han faltat mai l en aquesta diada.

Contingut sindicat